nieuwsbrief 2012
’Wat een geluk dat wij geen euro’s hebben’’
Roemenië heeft politiek gezien, opnieuw een roerig jaar achter de rug. De strijd gaat nu al jaren tussen de sociaal-democraten en de liberaal-democraten. In de afgelopen 20 jaar telde Roemenie maar liefst 15 verschillende kabinetten. De politieke ruzie kende een hoogtepunt toen de centrum linkse coalitie van premier Victor Ponta tevergeefs de rechtse president Basecu wilde afzetten. De onderlinge politieke verhoudingen werden daarmee nog meer verstoord.
De politieke strubbelingen brachten ook verschuivingen bij de gemeentelijke verkiezingen. Tal van burgemeesters werden niet herkozen waaronder die van Tirgu Neamt en Timisesti. Twee gemeenten waar Fryslân/Moldova hulp verleent. In deze onstabiele politieke situatie is het niet altijd gemakkelijk werken. Een andere burgemeester geeft ambtelijk verschuivingen maar ook bij directeuren van ziekenhuizen, scholen en instellingen. Die vaak politiek gestuurde banen zijn mede inzet van de verkiezingen en brengen dus ook nieuwkomers.
Het gevolg van die verschuivingen is vaak dat gemaakte afspraken en beloften niet worden nagekomen. In dit politieke klimaat is het soms moeilijk operen. Toch vindt voorzitter Vasile Ungureanu van de zustervereniging Moldova/Fryslân een lichtpuntje. ,,Stel je eens voor dat Roemenië ook de euro als betaalmiddel had, dan waren de problemen niet te overzien en zou de crisis ons nog dieper treffen dan nu het geval is en de sterke eurolanden er een groot probleem bij hebben.’’
De crisis is overal voelbaar, een sterke stijging werklozen, ouderen die in het buitenland (illegaal) werk zoeken en de kinderen achterlaten bij de grootouders, een groeiende criminaliteit, lagere pensioenen en hogere prijzen. Hoewel de gezondheidzorg ‘’gratis is”, verlangen veel artsen vooraf moet een vergoeding voor bepaalde handelingen.
De stichting heeft in een heel speciaal geval, een second investigation voor een doodzieke kleuter, dit tweede onderzoek betaald. Helaas is het meisje kort na dit onderzoek op 1,5 jarige leeftijd overleden.
Een aantal jaren is al duidelijk dat op het klimaat in de zomer geen peil is te trekken. Na een uiterst natte lente waardoor het poten en planten laat op gang kwam, volgden er vijf weken van groeizaam weer. Aardappelen, graan en maïs schoten de grond uit. Maar de telers juichten te vroeg, er volgden weken met temperaturen van 36 graden en meer.
Die droogte zorgde voor een heel magere oogst, te kleine aardappelen, te weinig wintervoorraad.
Het landbouwproject had dan ook niet het verwachte resultaat. Met als gevolg dat en het ziekenhuis en de humanitaire stichting Omenia voor de wintermaanden aan duur voedsel moeten. De VW bus, een geschenk van Dijkstra/Draisma, die zowel voor het landbouwproject als bij het uitdelen van kleding en andere goederen wordt ingezet, is een geweldige vooruitgang voor de zusterorganisatie. Ook de leencentra van rolstoelen en andere hulpmiddelen in vijf plaatsen, voorzien in een enorme behoefte.
De bouw van het eigen magazijn in een dorp dichtbij Tg. Neamt vordert gestaag. Ook nu blijkt dat de Roemenen geen rekenwonders zijn. Ook deze keer kende de begroting ‘posten natte vingerwerk’ . Mede dankzij Pranger en Rosier werden enkele gaten in die begroting gedicht maar dit jaar zal er nog geld gestoken moeten worden in de afbouw.
Met een eigen magazijn kan veel gerichter hulp worden verleend en beter ingespeeld worden op calamiteiten omdat na een transport een deel van de goederen kan worden opgeslagen.
Prioriteit bij die hulpverlening hebben die instituten en instellingen die zich vooral richten op de opvang van wees- en gehandicapte kinderen en ouderen. Daarnaast aan arme gezinnen. De steunverlening is in handen van de zusterorganisatie in nauwe samenwerking met de sociale diensten in een vijftal gemeenten. In het verzorgingsgebied wonen zo’n 75.000 mensen waarvan bijna een derde onder de armoede grens leeft. Met de hulptransporten kan een deel van de problemen worden verlichten. Maar ook voor onze stichting wordt de crisis voelbaar: minder kleding, minder goederen.
De winter is vroeg ingevallen met temperaturen van – 20 graden. Dankzij een spontane actie, op initiatief van een inwoner van Dokkum, werd in december ruim €.6000 opgehaald na een oproep uit Tg. Neamt om geld voor opvang en voedsel voor straatkinderen en straatarme ouderen en voor een gaarkeuken bij het ziekenhuis voor zwakke ouderen die daar ook tijdelijk kunnen worden opgevangen.
Het afgelopen jaar heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden. Willem de Boer is teruggetreden als voorzitter maar blijft secretaris. Tjalling Feenstra is de nieuwe voorzitter. In Tg. Neamt is het bestuur uitgebreid met vier bestuursleden zodat nu alle geleden in het bestuur zijn vertegenwoordigd.
De stichting Fryslân/Moldova hoopt ook dit jaar op uw bijdragen, zowel financieel als met goederen en kleding. Want ook in 2013 heeft is Roemeens Moldavie uw steun meer dan nodig. En helpen, helpt.